Your Way Paarden Coaching
Familie Opstellingen met Paarden in Schermerhorn

Zondag 11 Maart/ Maandag 25 Juni 2018           
van 13:00 tot 17:00                

 

Klik hier om in te schrijven

 

Wat zijn familie opstellingen?
Iedereen kent het wel, dat er gezegd wordt: die ogen, de neus, het haar etc.. dat heeft hij van zijn vader of opa. Maar ook karaktertrekken zien we terug in familie leden. Dit zijn erfelijke factoren. Maar soms leef je onbewust het leven van iemand anders. Je wordt de moeder van je moeder; je draagt een last voor iemand anders uit de familie zonder dat je dat weet en zonder dat je dat wilt. De familieopstellingen ontwikkeld door de Duitse therapeut Bert Hellinger helpen om inzicht te krijgen in de plek die we in onze familie innemen. Veel persoonlijke problemen, relatieproblemen en levensvragen vinden hun wortels in zogenaamde verstrikkingen in het familiesysteem.


Waarom familie opstellingen met behulp van paarden?
Paarden zijn voor de deelnemer een gids, een metafoor of een representant. Paarden zijn kuddedieren en vanuit hun natuurlijke hang naar evenwicht zal het paard in contact met de mens direct reageren op verstoringen in het systeem en de mate van (in)congruentie tussen ons bewuste en onbewuste. De rangorde, samenwerking en communicatie in de kudde, als systeem, moet voor het paard immers kloppen anders hebben de roofdieren vrij spel en brengt dit hun leven in gevaar. Omdat paarden in het hier en nu leven, zijn zij ook in staat om direct te anticiperen op innerlijke veranderingen die tijdens de opstelling plaatsvinden.


Voor wie?
Iedereen kan deelnemen aan een familie opstelling. Opstellingen kunnen inzicht geven wanneer deelnemers vragen hebben over relaties met een partner,  ouders, broers, zussen of met kinderen. Vragen over hun eigen leven, over oude patronen die steeds terugkomen, over een diep onverklaarbaar verdriet of het steeds vastlopen in bijvoorbeeld werksituaties.

De verandering
Door het doen van een familieopstelling krijg je als deelnemer helder inzicht in jouw (dis)functioneren. Er ontstaat ruimte voor acceptatie en verandering. Het opstellen van de eigen familie, het representeren van een familielid van iemand anders en het kijken naar een opstelling zijn diepgaande ervaringen. Je kunt een vraag inbrengen, of ook zonder vraag komen.

Hoe werkt het
Opstellingen doe je meestal in een groep. Degene die een thema wil inbrengen nodigt andere deelnemers uit om zijn of haar familieleden te representeren. Deze representanten hoeven daar niets voor te doen en hebben ook nauwelijks informatie over de familie van de opsteller. Dan stelt de opsteller, intuïtief, de representanten van haar of zijn familieleden in de ruimte op. Vervolgens gebeurt er iets opmerkelijks en wonderlijks, waar we geen echte verklaring voor hebben: de representanten voelen en/of gedragen zich als de werkelijke familieleden.  Zo ontstaat een meestal herkenbaar beeld van de verhoudingen en loyaliteiten in het familiesysteem. Samen met de begeleider wordt gezocht om compleet te maken, wat nog niet voltooid was of bijeen te brengen, wat gescheiden of verloren was. De paarden lopen los door de opstelling heen.
De samenwerking met de paarden geeft aan deze methode een enorme verdieping.

 

Waar?

Deze familie opstelling vind plaats bij Zorgboerderij de Schermer, Oosternotweg 1, Schermerhorn


Kosten: € 50.00 excl. btw